Tuesday, April 12, 2011

Hormoner!

KORTISOL!
Her er en god grunn til unne seg massasje, ta seg tid til aa meditere, eller finne/lage seg sitt zen omraade. Etter aa ha lest om dette hormonet, saa er det full skjerpings hos meg. Trene og gaa lange turer er vell og bra, men det ogsaa viktig aa ta seg tid til aa slappe av. Jeg har en tendens til aa slappe av foran tv, men tv stresser oss faktisk. Naa skal jeg bli flinkere til aa slappe av i godstolen med boka mi og heller se paa tv naar det er noe spesielt jeg har lyst til aa se paa.
Massasje unner jeg meg rett som det er, fordi jeg vet det er bra. Massasje er godt for oekt blodsirkulajon, elimenerer stress, frigjoer endorfiner som gir kroppen en generell foelelse av velvaere og positivitet.
SMIL TIL VERDEN OG VERDEN SMILER TIL DEG! Aa smile gir oss positiv energi, latter og humor er viktig i hverdagen.
Husk ogsaa at for lite soevn stresser kroppen, mange av oss maa ogsa bli flinkere til aa puste riktig.


Kortisol og DHEA er de to viktigste stresshormonene. God balanse mellom disse er viktig, kontinuerlig stress oedelegger balansen mellom disse to. Kortisol er et hormon som spiller en avgjoerende rolle i regulering av immunforsvaret,blodtrykket, vekst og metabolisme.
DHEA og kortisol produseres i binyrebarken og er en viktig del av kroppens stressrespons. Ved kortvarig stress (sunt stress) oeker binyrene produksjonen av DHEA og kortisol. Det er en sunn og normal respons, kroppen "gaar til kamp". Naar utfordringen er loest stabiliseres hormonproduksjonen. Naar vi konstant bombarderes med nye utfordringer, mas,stoy,skuffelser,arbeidspress,forventninger,konfrontasjoner osv, blir det ofte lite anledning til hvile. Dvs vi har for mye kortisol i systemet, som igjen gir oss stressrelaterte plager som at vi blir fort sliten og utmattet,vektoekning (ofte rundt mage og hoftene), muskeltap, hudproblemer,redusert serotinin produksjon som gir utslag i nedstemthet og depresjon, redusert sexlyst, oekt appetitt og sukkerhunger,leddsmerter,hukommelsessvikt,redusert immunforsvar.

For aa motvirke symptomene fra stress og det oekende antallet av frie radikalers oksyderende virkning, er det viktig aa tilfoere kroppen Cvitamin, omega 3, kalsium, frukt, groent, Bvitamin, magnesium, rosenrot,og sink.

Noe aa tenke paa dette folkens!
Hilsen Angelique

No comments:

Post a Comment