Thursday, May 19, 2011

Viktigheten av vitamin D og soleksponering!

De fleste mennesker i den industrielle verden mangler vitamin D. Vi nordmenn spesielt og andre nordboere  trenger ekstra tilskudd av vitamin D om vinteren.
Ved aa skremme folk aa si at for mye sol er kreftfremkallende har mange av oss utviklet D vitamin mangel som kan vaere aarsak til kreft, diabetes, nyre og leversykdommer, benskjoerhet og influensa.

Vitamin D er i en klasse for seg selv, siden den oppfoerer seg nesten som et hormon. Vit D blir produsert i huden, gaar inn i blodbanene, for saa aa bli aktivert i nyre og lever til et noekkel steroide hormon som kalles Calcitriol. Deretter vandrer den til ben og vev.
For aa styrke hudcellene og forebygge solskader anbefales aa spise groennsaker,frukt, baer. Rett og slett spise antioksydanter.

Den beste kilden til vitamin D er soleksponering, uten solkrem. 15- 30 minutter holder om dagen ( ikke mitt paa dagen).
Med en gang vi paafoerer solkrem hindrer den huden i aa produsere vitamin D. Unngaa aa bruke solkremer som inneholder allergifremkallende stoffer som Octocrylene, PABA,Octyl-methoxyciannamate,benzophenone-3,4-methyl-benzylidene og Homosalate, som forgifter baade vannet vi bader i og oss selv. Vaer kritisk til solkremer, eller det beste er aa bruke solhatt/caps, gjerne en t-skjorte aa unngaa solen naar den er paa det sterkeste.  Jeg har ogsaa troen paa aa oppholde seg mye ute, hele aaret. Mange av oss sitter altfor mye inne.
IKKE BLI SOLBRENT, bruk sunn fornuft . Solen er en sterk medisin som vi skal ha repekt for.

1 comment:

  1. hmm.. forsåvidt er det vel ganske logisk.. vi kan ikke leve uten sollys.. det skal opprettholde mange ting i kroppen vår : )

    takk for opplysningen : ) hilsen Berit på surfing i bloggland : )

    ReplyDelete